Beleidsmakers willen een strenger terugkeerbeleid na de terroristische aanslag in Brussel

Na de terroristische aanslag van een afgewezen asielzoeker in irregulier verblijf in het centrum van Brussel op 16 oktober, pleiten verschillende beleidsmakers voor een betere opvolging van afgewezen asielzoekers en een strengere handhaving van bevelen om het grondgebied te verlaten.

Op maandag 16 oktober 2023 vielen er bij een terroristische aanslag in het centrum van Brussel twee doden en één gewonde, alle drie Zweden. De dader van de aanslag werd geïdentificeerd als Abdesalem L., een man van in de veertig van Tunesische afkomst die het bevel had gekregen het Belgische grondgebied te verlaten nadat zijn aanvraag voor internationale bescherming in 2020 was afgewezen.

De dag na de terreuraanslag verklaarde de Belgische premier Alexander De Croo dat bevelen om het grondgebied te verlaten sneller moeten worden uitgevoerd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor zei strenger te willen reageren als landen niet samenwerken met België om hun onderdanen die een bevel kregen gekregen om het grondgebied te verlaten, terug te nemen. Ze voegde eraan toe dat ze via commerciële investeringen, ontwikkelingssamenwerking en visabeleidsmaatregelen druk wil uitoefenen op deze landen.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie op 18 oktober riepen de Belgische premier Alexander De Croo, de Zweedse premier Ulf Kristersson en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gezamenlijk op tot strengere regels voor de terugkeer van mensen die het bevel hebben gekregen om Europa te verlaten. De heer De Croo verklaarde: "We zullen samenwerken met de andere lidstaten om het nieuwe pact inzake asiel en migratie tot een goed einde te brengen. Dan kunnen we meer toezicht houden aan de grenzen en een strenger terugkeerbeleid voeren."

Voor meer informatie kan u de persberichten van VRT news en The Brussels Times lezen. U kan ook de persverklaring van  Europees Commissievoorzitter von der Leyen met de Belgische premier De Croo en de Zweedse premier Kristersson naar aanleiding van de herdenking van de slachtoffers van de aanslag in Brussel op 16 oktober 2023.