2023 Internationale Dag van de Migrant eert alle manieren waarop migranten bijdragen aan onze samenlevingen

Elk jaar wordt op 18 december de Internationale Dag van de Migrant gevierd. Deze dag werd op 4 december 2000 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangeduid als reactie op de toenemende migratie over de hele wereld en is bedoeld om de aandacht te vestigen op de mensenrechten van migranten en hun bijdrage aan onze samenlevingen te benadrukken.

Vandaag, ter gelegenheid van Internationale Dag van de Migrant, benadrukken de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie dat "in 2022, 9,93 miljoen niet-EU-burgers werkten op de arbeidsmarkt van de EU. Migranten dragen dagelijks bij aan de welvaart en diversiteit van de EU, terwijl ze ook bijdragen aan de economieën van hun thuislanden, waar de overmakingen de officiële ontwikkelingshulp ruimschoots overtreffen". 

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) onderstreept dat "mensen in beweging een krachtige motor zijn voor ontwikkeling in zowel hun land van herkomst als hun land van bestemming, als werknemers, studenten, ondernemers, familieleden, kunstenaars en nog veel meer".

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt dat de "bijdragen van migranten aan de gezondheid en het welzijn van de samenleving waarin ze leven, van onschatbare waarde zijn". Migrantenwerkers in de gezondheidszorg waren bijvoorbeeld onmisbaar bij de frontlijnreactie op de COVID-19-pandemie. Daarnaast vertrouwen veel landen in toenemende mate op migrantenwerkers in hun gezondheidszorg". 

UN Women benadrukt dat "naar schatting ongeveer de helft van de 281 miljoen internationale migranten ter wereld vrouwen en meisjes zijn" en dat zij allemaal een essentiële bijdrage leveren aan samenlevingen overal ter wereld.

Er zijn verschillende manieren om de bijdragen van migrantengemeenschappen in onze samenlevingen te vieren, dus aarzel niet om evenementen bij te wonen die dergelijke bijdragen onder de aandacht brengen, om migrantenorganisaties te steunen, om migrantenverhalen te lezen en te delen en om deel te nemen aan discussies die de bijdragen van migranten aan gastsamenlevingen waarderen.

Publicatiedatum: ma 18 dec 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: