Kind zijn & zonder papieren zijn in het Verenigd Koninkrijk: een achtergrondstudie

Hoe is het om minderjarig en zonder papieren te zijn in het Verenigd Koninkrijk? Deze studie lanceert het debat over kinderen van migranten en illustreert een aantal van de spanningen die deze kinderen met zich meebrengen, en dit zowel in wettelijke termen als in beleidstermen.

Over deze studie:

Deze achtergrondstudie biedt een kritisch overzicht van sleutelwoorden, concepten en bewijzen die een inzicht geven over ons lopend kwalitatief onderzoek over de situatie van minderjarige migranten zonder papieren in het Verenigd Koninkrijk.

De studie richt zich vooral op thema's verbonden met de definitie van de doelgroep. Ze overweegt in het bijzonder de dichotomie wettelijke/onwettelijke immigratie en toont aan hoe deze faalt in het erkennen van twee belangrijke aspecten: de overlappende aard van verschillende statuten en rechten, en de beweeglijkheid/overgang van die verschillende statusen over de tijd. De studie introduceert vervolgens het debat over minderjarigen in een situatie van migratie en illustreert een aantal spanningen die kindmigratie met zich mee brengt, zowel in redenerende als in beleidstermen. Het gaat vervolgens verder met de overweging van de wettelijke context en de beleidscontext  waarin kinderen en families zonder wettelijke status in het Verenigd Koninkrijk leven. Het bespreekt de complexe en tegenstrijdige positie van deze groep zoals geopenbaard wordt in beleidsdocumenten en bestaande immigratie en kindgerelateerde wetgeving. De studie richt zich voornamelijk op zaken zoals toegang tot de gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid van minderjarige migranten (jonger dan 18 jaar). Tenslotte zet deze studie de belangrijkste trends uiteen van migratie van kinderen en verstrekt ze de voorlopige cijfers (aantallen) en locaties van minderjarigen zonder papieren in het Verenigd Koninkrijk.

This study is only available in English.

Auteurs: Nando Sigona en Vanessa Hughes, Publication of the Centre on Migration, Policy and Society (Working Paper No. 78, University of Oxford)
 

Publication Date:
wo 30 mrt 2011
Geografie:
Hoofdthema:
Publicatietype:
Opdrachtgever:
Trefwoorden: