Nieuw middel in de strijd tegen schijnhuwelijken gelanceerd

Op 14 november 2013 hebben Maggie De Block, Annemie Turtelboom en Joëlle Milquet groen licht gegeven voor een nieuw middel in de strijd tegen schijnrelaties, die het shoppen tussen gemeenten moet uitbannen.

Op heden kunnen ambtenaren van de burgerlijke stand vermoedens omtrent en pogingten tot schijnrelaties melden en dergelijke informatie opvragen bij de Dienst Vreemdelingenzaken. In de praktijk wordt dit echter weinig gedaan, waardoor veel 'koppels' hun kans wagen in een andere gemeente, indien hun huwelijksaanvraag/registratie tot wettelijk samenwonen in een eerste gemeente geweigerd werd.

Op basis van een nieuw Koninklijk Besluit zullen Ambtenaren van de Burgerlijke Stand verplicht worden bepaalde informatie omtrent vermoedens van schijnrelaties of pogingen tot schijnrelaties te vermelden in het bevolkingsregister. Op die manier kunnen - en moeten - hun collega's uit alle Belgische gemeenten en ook het parket vlot kennis nemen van die informatie, via het Rijksregister, waardoor shoppen tussen gemeenten niet langer mogelijk zal zijn.

Volgende informatie zal geregistreerd moeten worden:

  • de afgifte van het bericht van ontvangst wanneer aan het huwelijk een verblijfsrechtelijk voordeel verbonden is;
  • de weigering van de opmaak van de akte van aangifte van het huwelijk;
  • het uitstel van de voltrekking van het huwelijk of het uitstel van de melding van de verklaring van de wettelijke samenwoning;
  • de weigering van de voltrekking van het huwelijk of van de melding van de verklaring van wettelijke samenwoning.

Tegen het einde van dit jaar zou de nieuwe regeling in werking moeten treden.

 

Meer informatie kunt u hier vinden.

Publicatiedatum: vr 15 nov 2013
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: