Nicole de Moor schort de opvang van alleenstaande mannelijke asielzoekers op

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, heeft beslist om tijdelijk alleenstaande mannen die asiel aanvragen in België niet meer op te vangen in het netwerk van Fedasil. Zo anticipeert zij op de stijgende instroom van families en kinderen en om in de winter absoluut te vermijden dat kinderen op straat zouden terecht komen. De laatste dagen gaat het aantal gezinnen met kinderen dat asiel vraagt, sterk de hoogte in.

In een vandaag gepubliceerd persbericht verklaarde Nicole de Moor: "Ik neem nu de beslissing om alle beschikbare plaatsen te reserveren voor gezinnen met kinderen. Het hoge aantal asielzoekers dat de afgelopen twee jaar naar ons land is gekomen, legt nog steeds een zware druk op het opvangnetwerk. We blijven nieuwe centra openen, maar iedereen heeft het afgelopen jaar gezien hoe moeilijk het is om opvangplaatsen te creëren. Ik wil absoluut voorkomen dat kinderen op straat belanden."

Het besluit van Nicole de Moor heeft talrijke reacties opgeroepen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft besloten niet langer deel te nemen aan het opvangbeleid dat deze hele groep uitsluit. Verschillende beleidsmakers, op federaal en regionaal niveau, hebben sterke afkeuring en zorgen geuit, onder andere over een mogelijke toename van het aantal daklozen in Brussel. De voorzitster van de Liga voor Mensenrechten verklaarde dat dit absoluut niet in overeenstemming is met internationaal of Belgisch recht en dat opvang voor iedereen moet worden geboden. Ook de Europese Commissie stelde vragen bij België voor het opschorten van de opvang van alleenstaande mannelijke asielzoekers.

Nicole de Moor reageerde op de kritiek: "Mijn deur blijft openstaan voor iedereen die wil helpen manieren te vinden om de uitstroom van erkende vluchtelingen uit opvangcentra te versnellen en noodopvang te bieden."

Voor verdere informatie kunt u het persbericht van Staatssecretaris Nicole de Moor lezen.

Publicatiedatum: di 29 aug 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: