Lezing en paneldebat: Migratie en detentie in Europe

Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) organiseert in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen een lezing- en debat avond. De lezingen en het debat vinden in het Engels plaats.

Inkomende migratie wordt meer divers: de landen van oorsprong zijn meer verspreid over de wereld, de migranten zijn hoger opgeleid en meer vrouwen migreren. Deze migratiestromen hebben dus evenzeer een weerslag op het socio-economische, culturele, religieuze en politieke landschap in België. Met zicht op België zal Prof. dr. Christiane Timmerman, directeur van CeMIS, over nieuwe ontwikkelingen van het Europese migratiebeleid spreken.


De Europese Unie acht het niet mogelijk een migratiebeleid te voeren zonder detentiebeleid. Om te voorkomen dat migranten zonder een legale status zich zouden verschuilen voor de autoriteiten en de mogelijkheid te garanderen om hen uit te zetten, is opsluiting een noodzakelijk kwaad. De ‘Jesuit Refugee Service’ heeft op basis van een onderzoek in 21 EU lidstaten (hier de Nederlandstalige versie) vastgesteld dat detentie de kwetsbaarheid verhoogt en dat er een alternatieve aanpak mogelijk is, die meer in overeen¬stemming is met de mensenrechten. Philip Amaral (Europese bureau van de ‘Jesuit Refugee Service’) zal in zijn lezing de vraag nagaan of de detentie van migranten een noodzakelijk kwaad of een inbreuk op de mensenrechten zou kunnen zijn.
 

Waar: Promotiezaal Grauwzusters, Universiteit Antwerpen | Stadscampus, Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen

Wanneer: Aanvang 18:00 uur – Einde 20:00 uur

Meer info/inschrijven

Publicatiedatum: wo 20 jul 2011
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: