IOM/MPI lanceert handboek over diaspora engagement voor ontwikkeling

Het handboek werd voorgesteld en becomentarieerd door panelleden van IOM, MPI, de Zweedse Ambassadeur voor 'the Global Forum on Migration and Development' (GFMD) zowel als door vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Raad van het 'Diaspora Forum for Development' en andere stakeholders.

Vandaag, woensdag 20 juni nam het Belgisch contactpunt van EMN in Brussel deel aan de lancering van het handboek met de titel "Developing a Road Map for Engaging Diasporas in Development" hetgeen de bedoeling heeft om de leemtes te vullen in het huidige discours over de rol van de diaspora.

Een dergelijk handboek werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en het 'Migration Policy Institute' (MPI), in een initiatief met financiëring door giften van de regeringen van Nederland en Zwitserland.  

Vertegenwoordigers van de verschillende organisaties namen deel aan de discussie, onder meer het 'International Centre for Policy Development', de 'European Council on Refugees', 'MIDA Great Lakes Program', enz. Tal van zaken kwamen aan bod over de diasporas, migratie en ontwikkeling, zowel als de globale benadering voor migratie en mobiliteit (GAMM). Deelnemers wisselden gedachten uit over verwachtingen van en naar diasporas, de specificiteit van vluchtelingendiaspora, fondsen en ondersteunde faciliteiten, implementatie en monitoring schema's, mogelijke trainingoefeningen, enz.  

Het volledige handboek of specifieke hoofdstuken, evenals persartikels kunnen gedownload worden op de MPI website.

Voor meer info over het diaspora handboek, bezoek ook de GFMD website.

Publicatiedatum: wo 20 jun 2012
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema: