Fedasil zal socio-juridische ondersteuning en begeleiding van personen buiten het opvangnetwerk bieden

De ministerraad gaat op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor akkoord met de ondersteuning en begeleiding van personen die de opvang verlaten en van personen die buiten het opvangnetwerk verblijven. De ministerraad gaat akkoord met het actieplan en de financiering daartoe.

De personen die (al dan niet vrijwillig) buiten het opvangnetwerk verblijven, vormen een doelgroep die Fedasil al langer wenst te bereiken. Hoewel ze niet in de opvang verblijven, ervaren ook zij noden aan sociale, juridische en medische ondersteuning. Daarom wenst Fedasil de vrijgekomen middelen in te zetten om deze doelgroep beter te informeren en te begeleiden. 

Dit voorstel opent ook de deur naar een regionale verankering van de diensten van Fedasil in de grotere steden. De bedoeling is om de loketten te openen in samenwerking met vijf grote steden (Brussel, Gent, Charleroi, Luik en Antwerpen) om de personen buiten het opvangnetwerk te begeleiden en te informeren.

De inzet van de personeelsmiddelen zal gradueel verlopen, en de te bereiken doelgroepen en het aangeboden type begeleiding zullen stap voor stap worden uitgebreid.

Voor meer informatie kunt u het persbericht van de Ministerraad van 22 september lezen.

Publicatiedatum: vr 22 sep 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: