ELENA inleidingscursus: De internationale bescherming van vluchtelingen (3 dagen)

De cursus zal ingaan op het kader voor internationale bescherming van vluchtelingen vanuit het internationaal recht en Europees perspectief.

Doelgroep

De cursus richt zich tot juridische bijstandsverleners, protection officers van de asielautoriteiten, alsook studenten en medewerkers van internationale en non-gouvernementele organisaties die gespecialiseerd zijn in asielreglementering.

Beschrijving

Het doel van de cursus is om het internationale beschermingskader voor vluchtelingen te schetsen vanuit het internationale recht en binnen een Europees kader. De volgende aspecten komen hierbij aan bod: de concepten uit de vluchtelingendefinitie zoals gegronde vrees, vervolgingsmotieven, actoren van vervolging en tekortkoming van nationale beschermingsmechanismen.

Het steeds vaker gehanteerde concept van het "interne vluchtalternatief" zal ook worden bestudeerd. Vervolgens zullen er praktische cases worden besproken waarbij de vluchtelingendefinitie dient te worden toegepast. Het tweede deel van de cursus richt zich op de principes van non-refoulement, uitsluiting, opheffing en intrekking van de vluchtelingenstatus. Tenslotte zal er ook aandacht zijn voor de relatie tussen uitsluiting, terrorismebestrijding en vluchtelingenrecht.

Meer informatie

Meer details, waaronder het programma, sprekers, kostprijs en meer praktische informatie zijn beschikbaar op de ECRE website.

Publicatiedatum: ma 11 mrt 2013
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: