De nieuwe lijst van veilige landen werd gepubliceerd in het Staatsblad

De lijst van veilige landen wordt elk jaar herzien. Op 7 april 2023 gebeurde de laatste update. De aangepaste lijst is nu gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Volgens deze lijst worden de volgende landen als veilig bestempeld: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro, Servië en India.

Een land van herkomst wordt als veilig beschouwd wanneer er algemeen gezien en op duurzame wijze geen sprake is van vervolging in de zin van Conventie van Genève of ernstige schade in de zin van de definitie van subsidiaire bescherming. 

De lijst van veilige landen van herkomst is voor het laatst geactualiseerd in het Koninklijk Besluit van 10 juli 2023

De volgende landen worden op dit ogenblik als veilige landen van herkomst beschouwd: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro en India.

Deze lijst wordt minstens één keer per jaar herbekeken, maar kan afhankelijk van een gewijzigde situatie in de landen van herkomst sneller worden herzien.

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) verleent een verzoeker afkomstig uit een veilig land van herkomst alleen een beschermingsstatus wanneer hij of zij fundamentele redenen opgeeft waarom het land in zijn of haar geval geen veilig land van herkomst is.

Meer informatie vindt u in het Koninklijk Besluit en in het persbericht van het CGVS hierover.

Publicatiedatum: ma 10 jul 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: