België kan geen ad-hoc relocatie van migranten die in Lampedusa aankomen accepteren

De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, maakt al duidelijk dat België niet positief zal reageren op het verzoek tot relocatie van migranten die in Lampedusa zijn aangekomen. Deze positie wordt voornamelijk verklaard door het tekort aan opvangplaatsen in België.

Duizenden migranten zijn deze week geland op het Italiaanse eiland Lampedusa na een overtocht over de Middellandse Zee op kleine, onzeewaardige boten vanuit Tunesië, wat de lokale autoriteiten en hulporganisaties overweldigt.

Op 17 september 2023 drong de voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, samen met de Italiaanse premier Meloni er bij EU-lidstaten op aan om het Vrijwillig Solidariteitsmechanisme te gebruiken en migranten uit Italië over te brengen.

Na deze oproep tot solidariteit gaf Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor aan: "We kampen met een tekort aan opvangplaatsen en we doen er alles aan om deze beschikbaar te stellen voor degenen die zich in België aanmelden. Op dit moment kunnen we als land geen positieve reactie geven op ad-hoc relocaties."

Nicole de Moor herinnerde er echter aan dat België al geruime tijd pleit voor een eerlijke verdeling van migranten en zich alleen kan verbinden aan permanente relocatieovereenkomsten.

U kunt aanvullende informatie vinden over de oproep tot solidariteit in de persverklaring van President Von der Leyen met de Italiaanse premier Meloni in Lampedusa.

U kunt meer informatie vinden over de positie van België in verschillende persberichten in het Frans of het Nederlands.

Publicatiedatum: zo 17 sep 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: