België hervestigt vluchtelingen uit Libië

Deze week arriveerden 25 Eritrese en Congolese vluchtelingen in België. Ons land beantwoordt de oproep van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR om Afrikaanse vluchtelingen uit Libië te hervestigen in de Europese Unie.

Logo UNHCR

België heeft gevolg gegeven aan een oproep van UNHCR om een groep van 25 vluchtelingen uit het Shousha-kamp in Tunesië te hervestigen. Het gaat voornamelijk over families met kinderen en enkele alleenstaanden. Ze zijn afkomstig uit Eritrea of de DR Congo en leefden al lange tijd in Libië, waar ze moesten vluchten omwille van opstanden die daar in februari 2011 uitbraken.

Na hun aankomst in België zullen de 25 vluchtelingen tijdelijk opgevangen worden in een opvangcentrum van Fedasil, waarna ze – met de steun van NGO’s – een integratietraject zullen doorlopen met het oog op een permanent verblijf in ons land. Fedasil coördineert de begeleiding en integratie.

Meer informatie
 

Hervestiging (Resettlement)? Hervestiging gaat over het selecteren en overbrengen van vluchtelingen van een land waar zij bescherming hebben gezocht naar een derde land, dat vooraf heeft ingestemd om hen een duurzaam verblijfsrecht te geven. Het is een maatregel die een oplossing moet bieden voor diegenen die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst en evenmin afdoende bescherming kunnen krijgen of geen lokale integratieperspectieven hebben in het land van eerste opvang.

Publicatiedatum: wo 20 jul 2011
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Opdrachtgever: