Welke prioriteiten stelt de nieuwe Federale Regering op het vlak van migratie en asiel?

Op 1 december 2011 publiceerde de regering Di Rupo haar regeerakkoord. We vatten de belangrijkste politieke voornemens van de nieuwe regering samen betreffende migratie en asiel

Belgian Flag

Volgens het regeerakkoord zijn de prioriteiten van de Federale regering betreffende migratie en asiel:

  1. De regering wil werken aan een “snelle, kwaliteitsvolle en waardige procedure” voor asielzoekers die binnen 6 maanden na de indiening van de aanvraag tot een beslissing komt. De procedure moet volgens de regering efficiënter op vlak van tijd en kwaliteit. Om deze doelstelling te verzekeren zal de regering ook een permanente monitoring invoeren.Met deze maatregeling hoopt de regering een oorzaak van de opvangcrisis te bestrijden.
  2. De regering kiest exclusief voor het verlenen van materiële bijstand aan opvang gerechtigden. Er zal prioritair op vrijwillige basis een spreidingsplan voor de materiële hulp worden opgezet onder de gemeenten, rekening houdend met de situatie in die gemeenten. In het geval dat het plan niet volstaat om voldoende opvangplaatsen ter beschikking te stellen, zal de regering een verplichte spreidingsplan opzetten. 
  3. De regering wil de lijst van veilige landen van herkomst zoals bepaald door de op 16 november 2011 gestemde wet, zo spoedig mogelijk uitvoeren. Asielzoekers uit die landen zullen hun aanvraag in een versnelde procedure van 15 dagen onderzocht zien.
  4. De regering wil meervoudige asielaanvragen ontmoedigen.
  5. De regering zal 'maximale aandacht besteden aan de terukeer'  van irregulaire migranten en afgewezen asielzoekers. Voorkeur wordt aan vrijwillige terugkeer gegeven.
  6. De regering wil de strijd tegen mensenhandel en de verrijking door het organiseren van netwerken bevorderen. Ze zal daartoe de werking van de interdepartementale coördinatie versterken. Ze beloofd betere bescherming van slachtoffers en wil de gespecialiseerde opvang- en begeleidingscentra wettelijk erkennen.
  7. De regering zal het recht op gezinshereniging waarborgen maar beklemtoont haar wil om misbruik van dit recht te bestrijden. Ze wil de nieuwe regels voor gezinshereniging (BS 12 September 2011) omzetten.
  8. De regering wijst een nieuwe regularisatie campagne af en beklemtoont dat regularsiateie van het verblijf slechts individueel worden toegekend, op basis van de wet.
  9. De verwerving van de nationaliteit zal door het Parlement met de steun van de regeringsmeerderheid worden hervormd.
  10. De verwerving van de nationaliteit zal door het Parlement met de steun van de regeringsmeerderheid worden hervormd.
  11. België zal het Verdrag van 1961 tot beperking van staatloosheid ratificeren.De regering zal een procedure instellen voor de erkenning van de status van staatloze via het Commisariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.
  12. België zal ook in de toekomst aan programma ter hervestiging van vluchtelingen deelnemen. 
  13. België wil meewerken aan een homogenere behandeling van asiel en migratie op Europees niveau.

Download Regeerakkoord

Publicatiedatum: wo 21 dec 2011
Geografie:
Hoofdthema: