Staatsseceratris Maggie De Block stelt haar beleidsnota "Hervorming van asiel en migratie" voor in het parlement

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De (Open VLD), heeft in haar beleidsnota de nadruk gelegd op het aanpakken van misbruiken en fraudepogingen, en tegelijk toe te zien op een efficiënt en kwaliteitsvol administratief beheer van de verschillende procedures.

In de beleidsnota "Hervorming van asiel en migratie", en tijdens de voorstelling in het parlement van deze beleidsnota heeft Mevrouw Maggie De Block volgende prioriteiten aangehaald:

Inzake asiel zal de staatssecretaris er op toezien dat er een snelle en kwaliteitsvolle asielprocedure is waarbij de defnitieve afhandeling van nieuwe asielaanvragen binnen een gemiddelde duur van 6 maanden gebeurt. De regering zal snel werk maken van een lijst van veilige landen van oorsprong zoals eind 2011 gestemd in het Parlement. Meervoudige asielaanvragen zullen worden ontmoedigd en ontradingscampanges voor mensen die niet in aanmerking komen voor bescherming zullen op punt worden gesteld. België zal verder ijveren voor een geharmoniseerd Europees asielbeleid met hoge beschermingsstandaarden. De regering zal evenenees een procedure uitwerken voor de staatlozen en zal op Europees niveau zich verder engageren in hervestigingsprogramma's.

Voor wat betreft het luik migratie, zal regulatisatie van verblijf enkel op individuele basis en op basis van de wet kunnen worden toegekend. Er zullen conform het regeerakkoord maatregelen worden genomen tegen misbruik van de procedure 9ter (verblijfsaanvraag op medische gronden) en de strijd tegen schijnhuwelijken en schijnpartnerschappen zal worden opgevoerd zonder hierbij afbreuk te doen aan het recht op gezinshereniging. Verder benadrukt de staatssecretaris ook het belang van de strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel, ondermeer door het uitwerken van een mechanisme van hoofdelijke aansprakelijkheid. De staatssecretaris wil ook de procedures voor niet-begeleide minderjarigen verbeteren en stroomlijnen. Tot slot zal er ook maximale aandacht uitgaan naar terugkeer voor diegenen die niet het recht hebben om in België te verblijven. Zij dienen terug te keren naar hun land van herkomst, vrijwillig indien mogelijk, gedwongen als het moet.

Publicatiedatum: wo 11 jan 2012
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema: