Prijs Charles Ullens: zes onderzoekers beloond door de Koning Boudewijnstichting

In het kader van de uitreiking van de Charles Ullens prijs, werd het werk van zes jonge onderzoekers in de verf gezet. Deze prijs Charles Ullens bekroont elk jaar zes laureaten voor doctoraatsproefschriften, eindverhandelingen en artikels over migratie en integratie

Cover page of the policy papers produced on the six awarded works

Prijs Charles Ullens

Ons land staat voor grote uitdagingen op het vlak van migratie en integratie. Het onderzoek moet een belangrijke rol spelen om de Belgische beleidsverantwoordelijken te helpen bij het uitstippelen van een doeltreffend en coherent beleid om die uitdagingen aan te pakken. Daarom lanceert het Fonds Charles Ullens, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, een prijs die elk jaar zes jongeren zal bekronen die een nuttige bijdrage hebben geleverd aan de politieke besluitvorming over deze onderwerpen.

De Prijs Charles Ullens bekroont elk jaar zes laureaten, drie in de Vlaamse Gemeenschap en drie in de Franse Gemeenschap, verdeeld over de volgende categorieën:
• twee doctoraatsproefschriften – prijs: 2.500 euro;
• twee eindverhandelingen (voor de graad van master) – prijs: 500 euro;
• twee schriftelijke bijdragen uit de burgersamenleving – prijs: 1.000 euro.

Editie 2011-2012

Op 23 oktober 2012, werden de zes laureaten van de Prijs Charles Ullens geïnterviewd en werden de bevindingen van hun onderzoek bediscusieerd met het publiek.

De werken van de zes laureaten handelen over zeer diverse maar pertinente kwesties:  

  • Ilke Adam (ULB): Het integratiebeleid in de verschillende deelstaten van België sinds 1980
  • Orhan Agirdag (UGent): De gevolgen van etnische en sociaaleconomische schoolsegregatie voor onderwijsprestaties, welbevinden, en interetnische relaties. Studie over de gevolgen van etnische en sociaaleconomische schoolsegregatie op de onderwijsprestaties, het welbevinden en de interetnische relaties van de leerlingen in het lager onderwijs.
  • Saloua Berdai (Antwerps integratiecentrum De8): De kloof tussen de zorg en ouderen van buitenlandse herkomst. Artikel over de belangrijkste redenen voor de kloof tussen allochtone ouderen en zorg
  • Sonia Gsir (ULg): Arbeidsmigratie in Europa. Een analyse van de Europese debatten over de nieuwe immigratie van werknemers in Europa in het kader van het Verdrag van Amsterdam.
  • Stéphane Jonlet (ULg): De plaats van islamitische praktijken op de werkvloer
  • Christina Vogt (KULeuven): De rol van terugkeermigratie van hoogopgeleide Marokkanen. Een antropologisch onderzoek naar mogelijke verbanden tussen terugkeermigratie van hoogopgeleide Marokkaanse migranten, ontwikkeling en beleidsimplicaties.

Om de beleidsrelevante boodschappen van de bekroonde werken extra in de verf te zetten, vroeg de Stichting aan zes gerenommeerde experten om een policy paper te schrijven.
De 6 papers werden in een publicatie samengebracht, die voorgesteld werd ter gelegenheid van de prijsuitreiking. U kan ze hier downloaden.

Editie 2012-2013

De kandidatuurstelling voor de tweede editie van de Charles Ullens prijs is mogelijk tot 8 november 2012.

Voor meer informatie hieromtrent, waaronder de selectiecriteria kunt u terecht op de website van de Koning Boudewijnstichting.

 

Publicatiedatum: di 23 okt 2012
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: