Een hek van 1,5 kilometer om te voorkomen dat transmigranten de snelweg oversteken

Er worden hekken gezet langs de parkeergarages Westkerke en Mannekensvere op de E40 om te voorkomen dat transmigranten de snelweg oversteken om in vrachtwagens te klimmen die het VK willen bereiken.

In het verleden hebben zich verschillende ongevallen voorgedaan, die het leven hebben gekost aan transmigranten die de snelweg proberen over te steken om parkeergarages te bereiken om aan boord te gaan van vrachtwagens die op weg zijn naar het Verenigd Koninkrijk. Zo werd in 2022 een transitmigrant doodgereden door een voertuig bij het oversteken van de snelweg tussen Middelkerke en Gistel.

Om dit te voorkomen zijn in het verleden kleinere maatregelen genomen, zoals het omheinen van de parkeerplaatsen en het installeren van beveiligingscamera's. Voor meer veiligheid wordt nu echter hekwerk geïnstalleerd in de middenberm om te voorkomen dat mensen de snelweg oversteken. De werken zijn op 16 oktober in Westkerke begonnen en duren tot eind oktober. Ze starten dan in Mannekensvere en worden eind november afgerond.

In de afgelopen jaren werd de term transmigrant of transitmigrant onderdeel van de gemeenschappelijke woordenschat. In zijn eigenlijke gebruik verwijst een transmigrant naar een 'migrant die tijdelijk in een ander land verblijft op weg naar zijn land van bestemming' (Van Dale).

Lees de volgende persartikelen voor meer informatie over het schermwerk langs de E40:

Publicatiedatum: wo 08 nov 2023
Geografie:
Hoofdthema: