De EU kan dodentol op zee verminderen volgens FRA

Als gevolg van de recente tragedie voor de Griekse kust, publiceerde het EU-Bureau voor de grondrechten (FRA) een kort rapport. In dit rapport staat wat de EU kan doen om soortgelijke tragedies te verhinderen in de toekomst. FRA vraagt aan de Europese Commissie, de EU-Lidstaten en de EU-agentschappen om nu actie te ondernemen om zo in de toekomst mensenlevens te redden. 

Elk jaar publiceert het 'EU Agency for Fundamental Rights' (FRA) of het EU-Bureau voor de grondrechten data over het aantal migranten die overlijden of vermist raken tijdens hun poging om Europa te bereiken via zee. In het eerste kwart van 2023 was het aantal overlijdens op zee het hoogste sinds 2017. In maart 2023 verklaarde FRA directeur Michael O’Flaherty dat de nood om mensenlevens op zee te redden de eerste van vijf prioriteiten moet zijn om de fundamentele rechten aan de buitengrenzen van de EU te waarborgen. 

Het verminderen van de dodentol in de Middellandse-Zee is complex en vereist een alomvattende aanpak. FRA identificeert in het korte rapport 6 domeinen voor interventie en stelt concrete maatregelen voor om de stijgende dodentol een halt toe te roepen:

  • Snelle, efficiënte en onafhankelijke onderzoeken
  • Betere 'search and rescue' op zee
  • Duidelijke regels i.v.m. ontscheping en solidariteit bij de verdeling van geredde migranten
  • Betere bescherming van schipbreukelingen
  • Opzetten van een onafhankelijke grensmonitoring 
  • Toegankelijkere legale migratieroutes naar de EU

Voor meer informatie over bovenvermelde maatregelen, kan u ondestaand rapport raadplegen.

Publicatiedatum: do 06 jul 2023
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: