Algemene beleidsnota Asiel en Migratie (2017)

Op 26 oktober 2017 werd de algemene beleidsnota asiel en migratie van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie gepubliceerd. De beleidsnota brengt een overzicht van de belangrijkste verwezenlijkingen en beleidsprioriteiten op het vlak van asiel en migratie.

 

De beleidsnota benadrukt het bestrijden van misbruik in de verschillende migratieprocedures. Verder wordt de terugkeer van personen in irregulier verblijf (vrijwillig als het kan en gedwongen het moet) naar voor geschoven als absolute beleidsprioriteit. Anderzijds wordt er ook aangegeven dat de regering wil inzetten op het voeren van een meer actief migratiebeleid door het stimuleren van arbeidsmigratie en studentenmigratie. 

Inzake internationale bescherming wijst de beleidsnota op het belang van de hervorming van het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem (GEAS), de aanzienlijke inspanningen van de Belgische overheid inzake hervestiging en relocatie, en het bestrijden van het oneigenlijk gebruik van de Belgische asielprocedure. Inzake opvang, wijst de beleidsnota op de nood aan een nieuw en slim afbouwplan en de noodzaak aan een opvangmodel dat voldoende flexibel en efficiënt is om te kunnen omgaan met een wijzigende asielinflux.