EMN Quarterly (oktober - december 2022)

De 41ste Quarterly (vroeger: Bulletin) van het Europees Migratienetwerk (EMN) geeft een overzicht van de ontwikkelingen inzake het asiel- en migratiebeleid op nationaal en EU-niveau. Daarnaast geeft het ook een overzicht van de belangrijkste statistieken, EMN-outputs en -ontwikkelingen tussen oktober en december 2022.

Deze EMN Quarterly omvat onder meer:

  • EU- en nationale ontwikkelingen in verband met de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn. Daarbij wordt ingegaan op de lancering van de EU Talent Pool pilot initiatief door de EU Commissie.
  • Algemene beleidsontwikkelingen op EU- en nationaal niveau: Vanaf heden is het Schengen acquis volledig van toepassing op Kroatië. De Raad nam hiertoe een besluit aan.
  • Internationale bescherming, waaronder asiel: In Finland werd de gezinsherenigingsprocedure voor minderjarigen aangepast. Wanneer een familielid van een minderjarige die internationale bescherming gekregen heeft, een gezinsherenigingsaanvraag doet, kan die een verblijfstitel krijgen zonder dat aan de voorwaarde voor ‘voldoende’ financiële middelen voldaan moet worden. Dit was voordien een voorwaarde in het geval de sponsor een minderjarige was.
  • Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en andere kwetsbare groepen: Franse departementen ontvingen financiering indien ze meer niet-begeleide minderjarige vreemdelingen ontvingen voor 31 december 2021, in vergelijking met 31 december 2020.
  • Legale migratie: In Nederland, werd de ‘au pair’-regelgeving verstrengd door één extra voorwaarde toe te voegen voor kandidaat-au pairs voor Nederland.
  • Integratie: In Spanje hebben de Minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie en de Voorzitter van het Spaans Olympisch Comité (COE) een overeenkomst gesloten om de integratie van migranten te bevorderen via sport in het opvangsysteem.
  • Management van de EU-buitengrenzen: Een FRA-publicatie werd gepubliceerd over nieuwe richtlijnen om fundamentele rechten aan de EU buitengrenzen te monitoren.
  • Irreguliere migratie: Montenegro gaf aan dat de route, die loopt vanuit Turkije, Griekenland door Albanië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina naar EU-landen, nog actief is. Tijdens de periode oktober-december 2022, werden in totaal 2 801 migranten geregistreerd in Montenegro.
  • Terugkeer: Het HvJ oordeelde dat een derdelander, die aan een ernstige ziekte lijdt, niet het voorwerp kan uitmaken van een terugkeerbeslissing als dat zijn/haar pijn sterk zou verergeren of zijn/haar levensverwachting sterk zou verlagen door de afwezigheid van gezondheidszorgdiensten in zijn/haar land van herkomst.
  • Externe dimensie: Italië meldde dat een driejarig burgerproject van start gegaan was. Het project heeft als doel om de grens- en irreguliere migratie management van de Ivoriaanse autoriteiten te verbeteren. Specifiek, zouden vier grensposten gebouwd worden aan de landgrenzen en zouden trainingen en studiebezoeken georganiseerd worden.

Gedetailleerde informatie over de 41ste EMN Quarterly kan u bijgevoegd aan deze publicatie.

Als u zich wil inschrijven voor deze newsletter, gelieve dan hier te klikken.

Publication Date:
wo 15 mrt 2023
Geografie:
Hoofdthema:
Publicatietype:
Opdrachtgever: