Ad Hoc Vraag over multistakeholder beleid om te komen tot duurzame oplossingen voor migranten in irregulier verblijf

Binnen het kader van de Return Expert Group (REG) heeft deze ad hoc vraag tot doel innovatieve samenwerkingsverbanden op het gebied van multistakeholder governance te identificeren. De focus ligt op samenwerking tussen nationale autoriteiten, lokale overheden en maatschappelijke organisaties om informatie te delen, en begeleiding te bieden voor migranten met terugkeerbeslissingen of voor mensen zonder wettig verblijf die onder de radar blijven van nationale autoriteiten. 

Achtergrond:

Deze ad hoc vraag werd gelanceerd voorafgaand aan een REG-workshop, gefaciliteerd door EMN België en het Belgische Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil). Het doel van de workshop was het bevorderen van samenwerking tussen nationale autoriteiten, lokale administraties en organisaties van het maatschappelijk middenveld om duurzame oplossingen te zoeken voor migranten in irregulier verblijf.

De ad hoc vraag maakte het mogelijk om:

  • EMN-lidstaten te identificeren die ervaringen hadden in het faciliteren van samenwerking tussen de bovengenoemde actoren om te voorzien in de behoeften van migranten in irregulier verblijf die het formele opvangsysteem hadden verlaten of niet gekend waren door nationale immigratieautoriteiten.
  • Counselling methoden - met het oog op terugkeer of andere duurzame oplossingen - te verkennen die ontwikkeld werden voor deze doelgroep.

Respondenten:

22 EMN-lidstaten beantwoordden deze ad hoc vraag (inclusief BE).

Bevindingen:

Een eerste analyse van de resultaten van de ad hoc query toont aan dat:

  • De meerderheid van de respondenten geeft aan dat er geen formele kaders zijn voor structurele samenwerking tussen nationale autoriteiten, lokale overheden en maatschappelijke organisaties ter ondersteuning van migranten zonder wettig verblijf, die het formele opvangsysteem hebben verlaten of onbekend zijn bij immigratieautoriteiten.
  • Hoewel de meeste respondenten een gebrek aan officiële samenwerkingsverbanden melden, betekent dit niet dat er helemaal geen samenwerking plaatsvindt. In landen zoals CY, CZ en IT zijn maatschappelijke organisaties (CSO's) actief betrokken bij projecten om migranten zonder wettig verblijf te bereiken, met uiteenlopende initiatieven die gericht zijn op het vinden van duurzame oplossingen voor deze groep.
  • BE en NL hebben specifieke begeleidingsmethoden gemeld die zijn afgestemd op het bereiken en ondersteunen van migranten zonder wettig verblijf, die zich vaak langdurig in een kwetsbare situatie bevinden.

Lees voor meer informatie de compilatie van antwoorden hierboven.

Publication Date:
wo 15 nov 2023
Geografie:
Hoofdthema:
Publicatietype:
Opdrachtgever:
Trefwoorden: