Ad Hoc Vraag met betrekking tot de digitalisering van identiteitsdocumenten en verblijfsvergunningen die worden uitgegeven aan derdelanders

Deze ad hoc vraag onderzoekt huidige praktijken en mogelijke lessen inzake het uitgeven of plannen om uitsluitend digitale identiteits- en verblijfsdocumenten te verstrekken aan derdelanders. 

Achtergrond:

Een van de redenen waarom de digitalisering van verblijfsvergunningen en identiteitsdocumenten het onderzoeken waard is, zijn de uitdagingen met betrekking tot fysieke documenten, zoals het uitgeven van documenten en het verwerken van aanvragen. Fysieke documenten hebben aanzienlijke nadelen in vergelijking met elektronische. 

Deze uitdagingen waarmee lidstaten worden geconfronteerd, hebben de EU aangespoord om digitalisering verder te verkennen. De toekomstige ontwikkeling van de EU-grootschalige IT-systemen, met name VIS en Eurodac, zal deze systemen herpositioneren als een belangrijke bron van informatie over derdelanders die op legale basis op lange termijn in de EU verblijven. 

Deze ad hoc vraag werd gelanceerd om de huidige praktijken en mogelijke lessen te verkennen die EMN-leden (EU-lidstaten behalve Denemarken) en EMN waarnemerslanden hebben geleerd met betrekking tot het uitgeven of plannen om uitsluitend digitale identiteits- en verblijfsdocumenten aan derdelanders te verstrekken. 

Respondenten:

Niet minder dan 25 Europese landen (23 EU-lidstaten en 2 EMN-waarnemerslanden) hebben gereageerd op de ad hoc vraag: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Georgië en Oekraïne. 

Bevindingen:

Van de 25 Europese landen die hebben gereageerd op de ad hoc vraag, hebben 5 landen (DE, IT, LT, PL and GE) verklaard dat zij al digitale identiteitsdocumenten of verblijfsvergunningen uitgeven aan derdelanders. 

Op dit moment is BE van plan om de digitale identiteitsportefeuille voor Belgische staatsburgers in te voeren als een eerste stap, maar het is nog niet besloten om deze uit te breiden naar derdelanders. 

Een van de voordelen van digitale documenten ten opzichte van fysieke documenten, zoals de PL autoriteiten hebben ervaren, is dat digitale documenten geen veilig transport of opslag vereisen, wat helpt om de kosten van het maken en uitgeven van die documenten te verlagen

Voor verdere informatie kunt u de compilatie van antwoorden hierboven lezen. 

De compilatie van antwoorden op deze ad hoc vraag zal worden gebruikt om een EMN Inform op te stellen, die voorlopig gepland staat om aan het einde van 2023 of begin 2024 te worden gepubliceerd. 

Publication Date:
ma 28 aug 2023
Geografie:
Hoofdthema:
Publicatietype:
Opdrachtgever:
Trefwoorden: