Raad en Europees Parlement bereiken akkoord over update Schengengrenscode

Het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en onderhandelaars van het Europees Parlement hebben vandaag een voorlopige overeenkomst bereikt over de wijziging van de Schengengrenscode. De update verduidelijkt met name de regels met betrekking tot de herinvoering van grenscontroles en biedt oplossingen voor situaties waarin migranten worden geïnstrumentaliseerd.

In haar migratie- en asielpact van 2020 kondigde de Commissie haar intentie aan om de Schengen-regels bij te werken om de veerkracht van Schengen tegen ernstige bedreigingen te vergroten, en de Schengen-regels aan te passen aan de evoluerende uitdagingen. Na het voorstellen van een nieuwe Schengen-strategie en een herziening van het Schengen Evaluatie- en Monitoringsmechanisme (in juni 2021), presenteerde de Commissie op 14 december 2021 een voorstel voor een verordening tot wijziging van Verordening (EU) 2016/399 (Schengengrenscode) betreffende de regels voor de beweging van personen over de grenzen.

Vandaag is er een politiek akkoord bereikt tussen het Europees Parlement en de Raad over nieuwe regels voor de Schengengrenscode. Het huidige akkoord omvat de volgende maatregelen:

  • De gewijzigde Schengengrenscode zal lidstaten nieuwe mogelijkheden bieden om de externe grenzen van de EU effectief te beheren in situaties waarin migranten voor politieke doeleinden worden ingezet. Dit omvat het beperken van het aantal grensovergangen of het verminderen van hun openingstijden.
     
  • De overeengekomen tekst versterkt het kader voor de herinvoering en verlenging van interne grenscontroles. Lidstaten kunnen controles als uitzondering herinvoeren wanneer er een ernstige dreiging voor de openbare orde of interne veiligheid is. Ze zullen de noodzaak en proportionaliteit van deze herinvoering moeten beoordelen en moeten beoordelen of de nagestreefde doelstellingen niet kunnen worden bereikt door andere maatregelen, waaronder alternatieve maatregelen.
     
  • De nieuwe code introduceert ook alternatieve maatregelen om ongeoorloofde bewegingen van derdelanders die illegaal in het Schengengebied verblijven, tegen te gaan. Een nieuwe procedure zal een lidstaat in staat stellen derdelanders die in het grensgebied zijn gearresteerd en illegaal op zijn grondgebied verblijven, over te dragen aan de lidstaat van waaruit ze rechtstreeks zijn gekomen.

Het voorlopige akkoord van vandaag wordt voorgelegd aan de vertegenwoordigers van de lidstaten in de Raad (Coreper) ter bevestiging. Het moet ook formeel worden goedgekeurd door beide instellingen.

Voor meer informatie kan u het persbericht van de Raad van de EU en het persbericht van de Europese Commissie lezen.

Publicatiedatum: di 06 feb 2024
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: