De onderwerpen voor de 2024 EMN studies en informs zijn bekend!

De EMN Stuurgroep gestemd over de onderwerpen die in 2024 in studies en informatie onderzocht zullen worden. In overeenstemming met de doelen die zijn gesteld in het EMN werkprogramma 2023-2025, zullen er volgend jaar drie nieuwe studies en tien informs worden gepubliceerd.

Het EMN zal in 2024 de volgende drie studies uitvoeren:

1. De internationale dimensie van het EU beleid ter voorkoming en bestrijding van mensenhandel en ter bescherming van de slachtoffers van dit misdrijf:
Dit onderzoek is gericht op het analyseren van het beleid tegen mensenhandel dat op EU- en nationaal niveau wordt gevoerd en de bijdrage die dit beleid levert aan de bestrijding van mensenhandel naar de EU en in derde landen, waaronder het effect ervan op irreguliere migratie en op de situatie van de slachtoffers van mensenhandel.

2. Gezinshereniging van onderdanen van derde landen in de EU: stand van zaken na 20 jaar implementatie van de richtlijn inzake het recht op gezinshereniging:
Deze studie zal een overzicht geven van de stand van zaken van de nationale wetgevingen, beleidsmaatregelen en/of praktijken ter uitvoering van de gezinsherenigingsrichtlijn in de EU na 20 jaar implementatie. Het zal ook een overzicht geven van goede praktijken en bestaande uitdagingen op dit gebied in de lidstaten.

3. Arbeidsmigratie in tijden van arbeidstekorten:
Deze studie heeft als doel te onderzoeken of en hoe arbeidsmigratie wordt gebruikt door EMN lidstaten en waarnemende landen als een maatregel om huidige en toekomstige tekorten aan arbeidskrachten tegen te gaan. Het zal de balans opmaken van relevante nationale beleidsontwikkelingen in de afgelopen drie jaren en uitdagingen, goede praktijken en geleerde lessen in deze context belichten.

Het EMN zal in 2024 tien informs publiceren:

1. Voorwaarden en praktijken van de wederzijdse erkenning van verwijderingsbesluiten in de lidstaten van de Europese Unie en te volgen weg:
Deze inform heeft tot doel de verschillende juridische en praktische voorwaarden in de afzonderlijke lidstaten te onderzoeken, evenals beste praktijken (indien mogelijk) en statistieken met betrekking tot de erkenning van terugkeerbesluiten. De inform heeft ook als doel de mogelijke acties en vooruitgang die moeten worden geboekt met het oog op een doeltreffende wederzijdse erkenning van terugkeerbesluiten te belichten.

2. Nieuwe en innovatieve manieren om buitenlands talent aan te trekken in de EU:
Deze inform brengt nieuwe initiatieven in kaart die EMN-lidstaten en -waarnemende landen sinds 2022 nemen om buitenlands talent aan te trekken. Er zal ook geanalyseerd worden of en hoe de landen die lid en waarnemer zijn van het EMN de doeltreffendheid van hun initiatieven om buitenlands talent aan te trekken, monitoren.

3. Migratiediplomatie: Een analyse van beleid, onderhandelingsinstrumenten en -middelen:
Deze inform zal de huidige strategieën en instrumenten analyseren en de uitdagingen en beste praktijken identificeren waarop in de toekomst kan worden voortgebouwd, om zo bij te dragen aan de discussie over effectieve migratiediplomatie en in het bijzonder migratiepartnerschappen met derde landen.

4. Regeling van de huisvesting van verzoekers om internationale bescherming:
Deze inform is bedoeld om beter te begrijpen hoe landen die lid en waarnemer zijn van het EMN de huisvesting van verzoekers om internationale bescherming regelen, om gemeenschappelijke bestuurlijke uitdagingen en strategieën te identificeren en om de kennis van de verschillende operationele benaderingen te vergroten.

5. Toegang tot rechtsmiddelen voor verzoekers om internationale bescherming:
Deze inform is bedoeld om inzicht te krijgen in de bestaande procedures en structuren om ervoor te zorgen dat verzoekers om internationale bescherming toegang hebben tot een effectief rechtsmiddel. Het zal ook recente ontwikkelingen in beroepsprocedures onderzoeken en gegevens over beroepen en de uitkomsten van dergelijke beroepen in elk land vergelijken.

6. Het ontwerpen van migratiestrategieën:
Deze inform zal de verschillende benaderingen van het ontwerpen van migratiestrategieën in EMN lidstaten en waarnemende landen onderzoeken. Goede praktijken en uitdagingen bij het formuleren, implementeren en opvolgen van dergelijke strategieën zullen worden geïdentificeerd.

7. Taalondersteuningsmaatregelen voor volwassen begunstigden van internationale bescherming:
Deze inform is bedoeld om een overzicht te geven van de beschikbare taalondersteuningsmaatregelen voor volwassen begunstigden van internationale bescherming in EMN-lid- en waarnemerslanden en om het ontwerp en de randvoorwaarden van deze taalondersteuningsmaatregelen te analyseren.

8. Toegang tot onderwijs voor migrantenkinderen in de EU:
Deze inform zal bestaande beleidskaders en huidige praktijken in EMN-lid- en waarnemerslanden in kaart brengen, ontworpen om migrantenkinderen op basis- en middelbare scholen tegemoet te komen. Het zal ook goede praktijken en uitdagingen identificeren waarmee men te maken krijgt bij de implementatie van initiatieven die zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van migrantenkinderen op basis- en middelbare scholen. 

9. Beroepsonderwijs en -opleiding voor begunstigden van internationale bescherming:
Deze inform heeft tot doel vast te stellen hoe EMN-lid- en waarnemerslanden beroepsonderwijs en -opleiding implementeren als maatregel voor de integratie van begunstigden van internationale bescherming. Er zal ook worden onderzocht in hoeverre beroepsonderwijs en -opleiding worden erkend als belangrijke maatregelen om deze integratie te vergemakkelijken.

10. Verspreiding van verzoekers om internationale bescherming en relatiebeheer met lokale gemeenschappen:         Deze inform is bedoeld om beter te begrijpen hoe de geografische spreiding van verzoekers om internationale bescherming wordt bestuurd en beheerd in de EMN-lid- en waarnemerslanden. De inform zal verder goede praktijken identificeren voor relatiebeheer met lokale gemeenschappen die verzoekers om internationale bescherming huisvesten.

Publicatiedatum: di 17 okt 2023
Geografie:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Soort nieuws: