Aanpassingen aan Dublin richtlijn aangenomen door het comité burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement

asielzoekers in de EU zullen beter worden beschermd en zullen niet worden getransfereerd naar andere EU landen wanneer er een risico is op onmenselijke of vernederende behandeling

Op woensdag heeft het Comité aangaande burgerlijke vrijheden van het EP de aanpassingen die zullen leiden tot een update van de Dublinrichtlijn aangenomen.

De rapporteur van het Europees Parlement Cecila Wikström (ALDE, SE) gaf aan dat er nieuw regelgevend kader zou komen die voorziet in wettelijke waarborgen voor vluchtelingen en duidelijke regeles voor lidstaten. Over de meest moeilijke aspecten, zoals de definitie van familie, de rechten van niet-begeleide minderjarigen, en meer duidelijke regels over opsluitingstermijnen zou er reeds een akkoord zijn.

Dublintransfers en fundamentele rechten

De parlementaire vertegenwoordigers voorzagen een clausule die het onmogelijk zou maken om een asielzoeker over te dragen aan een andere lidstaat waar er systematische tekortkomingen zijn aan de asielprocedure of de opvangmodaliteiten, waarbij er een risico bestaat op onmenselijke behandeling. Dit is in lijn met recente rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Hof voor Justitie.

Volgende stappen

De ontwerptekst werd aangenomen met 41 stemmen voor, 5 tegen en 10 onthoudingen. Het Cypriotische voorzitterschap onderhandelt met de Raad over de onderwerpen die nog hangend zijn. De lidstaten dienen deze tekst goed te keuren, waarna ze zou terugkeren naar het parlement. De definitieve tekst wordt verwacht te worden aangenomen in plenaire vergadering tegen het einde van het jaar. de Dublin II richtlijn is één van de vijf richtlijnen die de ruggegraat vormen van het Gemeenschappelijke Europese Asiel Systeem.

Meer hierover, onder meer over het early-warnins mechanisme, opsluiting en beroepsprocedures, kan worden gevonden op de European Parliament Pressroom.

 

 

Publicatiedatum: wo 19 sep 2012
Geografie:
Hoofdthema: