Skills Mobility Partnerschappen: Een innovatieve benadering van arbeidsmigratie (EMN OECD Inform)

Het EMN heeft in samenwerking met de OESO een nieuwe inform gepubliceerd: "Skills Mobility Partnerships: Exploring Innovative Approaches to Labour Migration" gepubliceerd. Deze informatie belicht de ervaringen van EU-lidstaten, niet-EU-landen en internationale organisaties met de uitvoering van Skills Mobility partnerschappen, een nieuw concept dat een duurzame benadering van migratie van geschoolde arbeidskrachten bevordert, met als doel vaardigheden op te bouwen ten voordele van zowel de landen van herkomst als de landen van bestemming.

In 2020 werd in het nieuwe pact inzake migratie en asiel het belang benadrukt van het creëren van nieuwe legale vormen van migratie met oog op arbeidsmigratie, het op elkaar afstemmen van vaardigheden en het aanpakken van tekorten aan arbeidskrachten. In deze context, en in licht van ongekende demografische veranderingen, technologische ontwikkeling en de toenemende mobiliteit van werknemers, worden Skills Mobility Partnerships (SMP's) met derde landen overwogen als onderdeel van de oplossing voor tekorten aan vaardigheden in de EU. In deze gezamenlijke inform van het EMN en de OESO worden ervaringen gepresenteerd met de uitvoering van SMP's en vergelijkbare initiatieven in de EU en wereldwijd.

Verschillende EMN-lidstaten rapporteerden over relevante initiatieven met enkele kenmerken van SMP's, bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerkingsprojecten met betrekking tot de ontwikkeling van vaardigheden, betrokkenheid van meerdere belanghebbenden, opleiding en mobiliteit. Ook enkele niet-EU voorbeelden komen aan bod in de inform. België belicht vijf SMP projecten in de inform.

SMP's worden beschouwd als een waardevol beleidsinstrument voor de ontwikkeling van vaardigheden en arbeidsmobiliteit. Een dergelijk beleidsinstrument kan de landen van bestemming helpen om aan de behoeften van de arbeidsmarkt te voldoen en de loopbaanperspectieven van migranten te verbeteren, terwijl het ook bijdraagt aan de ontwikkeling van de landen van herkomst. SMP's brengen echter ook hun eigen uitdagingen met zich mee. De IOM heeft acht essentiële voorwaarden voor het slagen van SMP's opgesomd, waaronder planning op lange en middellange termijn, een benadering met meerdere belanghebbenden en coherentie van het beleid.

 

 

[1] Communication on a New Pact on Migration and Asylum, COM(2020) 609 final, https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/new-pact-migration-and-asylum_en, last accessed on 28 June 2021.

[2] The following EMN Member States provided responses to the Ad-hoc query 2021.44 “Skills mobility partnerships”: Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Estonia, Finland, France, Germany, Hungary, Ireland, Latvia, Lithuania, Luxembourg, the Netherlands, Poland, Portugal, Slovak Republic, Slovenia, Spain, Sweden.

[3] International Organisation for Migration (IOM), Skills Mobility Partnerships, Available at: https://eea.iom.int/sites/g/files/tmzbdl666/files/documents/Skills-Mobility-Partnerships-Infosheet.pdf, last accessed 3 January 2022.

Publication Date:
do 03 mrt 2022
Geografie:
Hoofdthema:
Publicatietype:
Trefwoorden: