Ad Hoc Vraag over organisatie voor jongeren met een migratieachtergrond

Deze ad hoc vraag werpt licht op organisaties voor jongeren met een migratieachtergrond, hun betrokkenheid bij besluitvormingsprocessen en het bestaan van nationale registers voor deze organisaties. 

Achtergrond:

De Nationale Coördinatie van Nieuwe Italiaanse Generaties (CoNNGI) is een organisatie in Italië die zich richt op het bevorderen en verbeteren van de vertegenwoordiging van diversiteit in de samenleving. Het is opgericht om te pleiten voor inclusie- en participatiebeleid dat rekening houdt met de behoeften en eisen van jongeren met verschillende achtergronden. Vooral de tweede en derde generatie.

De organisatie kwam voort uit een initiatief uit 2014 genaamd "Directe lijn met tweede generaties", geïnitieerd door het Ministerie van Arbeid en Sociaal Beleid. Meer dan dertig jongerenverenigingen met een migrantenachtergrond namen deel, wat leidde tot de oprichting van CoNNGI in 2016, officieel erkend als vereniging voor sociale promotie in 2017.

De doelstellingen van CoNNGI zijn onder andere jongeren met een migratieachtergrond in staat stellen deel te nemen aan beleidsdebatten, het stimuleren van burgerzin en het opbouwen van netwerken tussen actoren uit de derde sector om problemen aan te pakken en oplossingen voor te stellen.

EMN Italië lanceerde een ad hoc query om informatie te verzamelen over soortgelijke ervaringen in Europa, om te onderzoeken hoe stabiele relaties met instellingen en organisaties op nationaal en internationaal niveau worden gerealiseerd, waarbij de diversiteit van nieuwe generaties wordt bevorderd en gewaardeerd. 

Respondenten:

23 EMN-Lidstaten en Observerende Landen beantwoordden deze Ad Hoc Vraag (inclusief BE).

Bevindingen:

Uit een voorlopige analyse van de resultaten van de ad-hoc vraag blijkt het volgende:

  • Slechts 5 van de 23 EMN-landen die hebben geantwoord (AT, GR, PT, ES, SE) gaven aan een soortgelijke vereniging als CoNNGI te hebben die specifiek nieuwe generaties met een migratieachtergrond vertegenwoordigt. 3 andere EMN-landen (BE, FR, SK) gaven aan dat ze andere verenigingen hebben die zich bezighouden met (jonge) mensen met een migratieachtergrond, maar die ze niet vergelijkbaar vinden met CoNNGI. Ook ES gaf aan dat de Spaanse verenigingen niet precies dezelfde doelen, reikwijdte en doelstellingen hebben als CoNNGI. In SE is er, in tegenstelling tot CoNNGI in IT, geen coördinerend orgaan of organisatie.
     
  • Al deze 5 landen stelden dat deze verenigingen betrokken zijn bij of geraadpleegd worden in de besluitvormingsprocessen op nationaal niveau over migratiegerelateerde kwesties. In AT bijvoorbeeld is een van de verenigingen die vergelijkbaar is met CoNNGI het Oostenrijkse Integratiefonds (ÖIF), dat een operationele partner is van het ministerie van Integratie. Het ÖIF is niet alleen het contactpunt voor organisaties en verenigingen op het gebied van integratie in Oostenrijk, maar is ook lid van het adviescomité voor integratie, dat als doel heeft het bevorderen van voortdurende, competentieoverschrijdende netwerken, coördinatie en overeenstemming in besluitvormingsprocessen en kennisuitwisseling tussen belangrijke spelers op het gebied van integratie.
  • Van deze 5 landen gaf alleen GR aan een nationaal register te hebben voor het registreren van dit soort verenigingen. In 2019 publiceerde het Griekse ministerie van Migratie en Asiel een Open Uitnodiging voor het Registreren van Erkende Entiteiten die Onderdanen van Derde Landen Vertegenwoordigen. Immigranten en entiteiten van vluchtelingen kunnen vrijwillig het registratieformulier invullen.

Lees voor meer informatie de compilatie van reacties in de bijlage hierboven.

Publication Date:
do 29 feb 2024
Geografie:
Hoofdthema:
Publicatietype:
Opdrachtgever:
Trefwoorden: