Ad-hoc query aangaande de statuten verbonden aan hervestiging

21 (lid)staten hebben geantwoord op de rondvraag van het Sloveense EMN contactpunt aangaande de status die wordt toegekend aan begunstigden van hervestiging. Ook werden er vragen gesteld over de praktische modaliteiten om deze status te bekomen en het integratietraject.

De rondvraag geeft een vergelijkend overzicht van de praktijk inzake de status die wordt toegekend in het kader van hervestiging in 21 lidstaten: Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Polen, Slovakije, Slovenië, Zweden, UK en Noorwegen.

Voornaamste bevindingen uit deze ad hoc query:

  • In het overgrote deel van de lidstaten kunnen personen die zijn overgekomen in het kader van hervestiging in aanmerking komen voor een vluchtelingenstatus of een subsidiaire beschermingsstatus. Duitsland en Zweden gaven aan dat ook een andere status kan worden toegekend. Terwijl Estland en Letland aangaven dat er nog geen specifieke procedure is uitgewerkt voor deze doelgroep aangezien ze nog niet hebben deelgenomen aan hervestiging of relocatie.
  • Een aantal lidstaten gaven ook meer uitleg over de procedure die dient te worden gevolgd om de status te bekomen: de meeste landen organiseren selectiemissies en kennen vervolgens de vluchtelingenstatus of subsidiaire beschermingsstatus toe kort na aankomst in het land van bestemming. In een aantal landen dient er een asielaanvraag te worden gedaan na aankomst in het kader van hervestiging (bvb. BE, FR, NL), maar meestal betreft dit een formaliteit en worden en vindt er vervolgens geen grondig onderzoek van de asielaanvraag meer plaats.
  • De rondvraag bevat ook informatie over de integratiemaatregelen die er zijn voor begunstigden van hervestiging. Meestal kunnen deze personen gebruik maken van dezelfde integratiemechanismen als voor andere begunstigden van internationale bescherming. Een aantal lidstaten gaven aan dat er specifieke programma's worden voorzien voor hervestigde vluchtelingen (bvb. BE, HU, SI).

Meer gedetailleerde informatie kan worden geraadpleegd in de compilatie van de antwoorden van 21 (lid)staten hier in bijlage.

 

Publication Date:
vr 06 nov 2015
Geografie:
Hoofdthema:
Opdrachtgever:
Trefwoorden: