Slachtoffers van mensenhandel uit derde landen: opsporing, identificatie en bescherming

Mensenhandel is een misdaad tegen de fundamentele rechten van het slachtoffer. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals seksuele uitbuiting, gedwongen arbeid of diensten, slavernij en slavernij-gerelateerde praktijken, evenals het verwijderen van organen. Mensenhandel is verboden onder tal van EU- en internationale instrumenten. Toch blijft aanhoudende vraag naar seksuele diensten en naar laagbetaalde handarbeiders kansen bieden voor mensenhandelaars om personen uit te buiten.

Deze EMN-studie geeft een overzicht van maatregelen en goede praktijken met betrekking tot de opsporing, identificatie en bescherming van slachtoffers van mensenhandel uit derde landen van januari 2015 tot december 2020.

De Europese studie geeft antwoord op een aantal kernvragen. Hoe pakken EU-lidstaten, Noorwegen en Georgië mensenhandel van derdelanders aan? Hoe zorgen landen voor samenwerking op EU- en internationaal niveau? Wat waren de belangrijkste uitdagingen en goede praktijken die werden geïdentificeerd met betrekking tot de impact van COVID-19?

De zelfstandige Belgische studie biedt een gedetailleerder overzicht van het proces van opsporing, identificatie en bescherming van slachtoffers van mensenhandel uit derde landen in België, waarbij uitdagingen en goede praktijken worden gedeeld op het gebied van mensenhandel.

Publication Date:
vr 06 mei 2022
Geografie:
Hoofdthema:
Publicatietype:
Opdrachtgever:
Trefwoorden: